Facebook
fryksas logotyp svg
fryksas logotyp svg
1
1

Välkommen till Fryksås Hotell!

Fäboden

Hotellet ligger i en unik fäbodmiljö med anor från 1500-talet, då bönderna i Bonäs by började ta hit sina djur för sommarbete i skogen. Än idag finns mer än 150 timmerbyggnader bevarade i Fryksås som tillsammans skapar en vacker och rofylld miljö.

I slutet av 1800-talet hittade turisterna hit och skapade förutsättningar för en fäbod med hotell-, restaurang- och caféverksamheter. I övergången från det gamla jordbrukssamhället till den nya tiden skapades en spännande blandning av gammalt och modernt som än idag finns bevarad.

Hotellet förr och nu

Fryksåsgården, där hotellet sedermera öppnades, byggdes 1930 av Anders Frelin. Han kom från Svärdsjö till Orsa, lockad av den Klondyke-stämning som fanns i trakten på 1890-talet och blev en av Orsas mest driftige entreprenörer. Förutom hotellverksamhet startade och drev han Storå Bryggeri och Frelins Konditori. Anders Frelins ättlingar bor än idag på Fryksås och är fortfarande engagerade i hotellet och den lilla presentboden.

Den 1 januari 2023 tog Ekensdal över Fryksås Hotell och Gestgifveri. Ekensdal drivs av meriterade kocken Mathias Herlev Hansson och VD Petter Kylberg och driver även konferens- och evenemangsverksamhet i Stockholm. Vår ambition är att fortsätta bygga på den tradition av riktigt bra mat och engagerad service som kännetecknar hotellet, och att utveckla mötesplatsen för såväl företags- som privatgäster.

Vårt mål är att ge dig en minnesvärd vistelse, oavsett om den varar ett par timmar eller dagar, handlar om avkoppling, naturupplevelser, sport och aktivitet, kreativt arbete eller Dalarnas rika historia och kultur.

1
hotellet sommar
CH logo (1)

Samarbeten

Fryksås Hotell är ett av ca 35 hotell som ingår i Countryside Hotels, en medlemsägd organisation som arbetar för att erbjuda spännande och unika upplevelser för gäster, och samtidigt verkar för en levande landsbygd. De anslutna hotellen är viktiga arbetsgivare på sina orter, och det mesta av det som serveras i restaurangerna produceras av små, lokala leverantörer.

1
CH logo (1)